spiegelen

Burn-Out..Spiegel van de ziel

Gepubliceerd op 11 december 2018

Wij naderen het einde van het jaar 2018. Wat gaat het snel, hé? En heb jij ook het gevoel dat de tijd steeds sneller gaat? En heb je dan ook moeite om de dagen van de week bij te houden? Ik heb mij laten vertellen dat het allemaal te maken heeft met het ouder worden en daarmee je eigen perceptie van tijd. Terwijl andere theorieën het hebben over de vibratie van de aarde en over onze intrede in een andere dimensie. Ik laat het aan jou over welke theorie(en) je prefereert. Maar wat heeft tijd te maken met een burn-out.. de spiegel van de ziel?

Je kan het gevoel, dat tijd snel gaat, ook extra ervaren als je het continue druk hebt. Druk met werk, kinderen, vrienden, sport, etc. Het lijkt sommige mensen zelfs te lukken om ontzettend veel activiteiten in een dag te proppen. Petje af voor deze mensen. Maar het continue druk hebben, heeft ook zijn keerzijde. Geniet je dan ook echt van waar je mee bezig bent op het moment. Ben je wel in het moment, in het NU?

Er is niets mis met druk bezig zijn, zolang het niet ten koste gaat van je fysieke en emotionele gezondheid. Wij vergeten vaak dat wij onze aandacht maar op een ding tegelijk kunnen richten. Dat is, als je je volledige aandacht wilt geven aan iets. Maar wat ik vaak zie gebeuren, is dat wij onze aandacht versnipperen over verschillende activiteiten, bezigheden. De maatschappij dwingt ons ook om op deze manier te werken, onze aandacht te richten op verschillende activiteiten. Het moet steeds sneller.

Het gevolg van het versnipperen van je aandacht, is dat wij maar half gefocust zijn op wat wij doen. We gaan op de automatische piloot.

Voorbeeld:

Je hebt een drukke dag gehad op je werk. Je rijdt in de auto terug naar huis, maar je gedachten zijn nog bij het werk. Je zit nog met het ene gesprek wat je met een collega hebt gevoerd. En dan kijk je plots om je heen en denk je: “He, ben ik al thuis?” Je kan je niet meer voor de geest halen, wanneer je de bocht hebt genomen, wanneer je voor het stoplicht hebt gestaan. Want je bent op de automatische piloot naar huis gereden.

Herkenbaar?

Ander voorbeeld:

Je bent freelancer, je hebt verschillende opdrachten van verschillende werkgevers. Je hebt deadlines te halen. Je richt je volledig op je werkzaamheden. Je werkt tot diep in de nacht door om je deadlines te halen. Je slaapt weinig, drinkt bakken met koffie om wakker en ‘gefocust’ te blijven. Je krijgt alle opdrachten op tijd af, krijgt complimenten, missie geslaagd. Na de laatste opdracht, kruip je in bed, kan de slaap niet vatten en blijft de hele nacht op. ’s Ochtends sta je op met een barstende koppijn, spierpijn en je voelt je lamlendig. 

Wat er gebeurd is, is dat je je lichaam in die drukke periode met allerlei opdrachten, op de automatische piloot hebt gezet. Je hebt alle signalen van je lichaam even ‘on hold’ gezet. Even genegeerd. Na de opdrachten heeft je lichaam het signaal gekregen dat het eindelijk weer ‘mocht’. Je lichaam braakt als het ware alle signalen die je toen genegeerd hebt eruit. De vermoeidheid, de gespannen spieren, de druk in het hoofd. Allemaal signalen die het lichaam je eerder gegeven heeft, maar die jij door de drukte genegeerd hebt. Burn-out..de spiegel van de ziel.

Ken je het gevoel? Als je eindelijk het weekend ingaat, dat je dan hoofdpijn hebt, je ziek voelt? Allemaal signalen dat je door de week de boodschappen van je lichaam genegeerd hebt, waarschijnlijk door drukte.

En als je de boodschappen consequent blijft negeren… 

Voor je het weet zit je in een Burn-out* Burn-out..de spiegel van de ziel

Ons lichaam is de ‘verklikker’van wat zich fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel speelt. Wij vergeten vaak hoe waardevol en intelligent ons lichaam is. Ons lichaam zorgt continue voor balans. Als wij ons ziek voelen, zeggen wij ‘ wij zijn uit balans of we zijn niet in balans’. Terwijl wij juist in balans zijn. Ons lichaam probeert een instabiele situatie juist te corrigeren. Die correctie ervaren wij als vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn etc. In feite zijn wij dan in ‘balans’. Want het lichaam heeft voor een nieuwe balans gezorgd. Burn-out..de spiegel van de ziel

Ben je ook in balans als je in een burn-out zit?

NEE. Bij een burn-out ben je ver over je grenzen gegaan, te lang doorgegaan, ver over de grenzen van je lichaam. Het lichaam heeft geen kans meer om ‘in balans ‘ te komen, om zich te herstellen. Want je negeert de signalen van je lichaam. En dit negeren, gebeurt langdurig. Als je in een burn-out bent, ben je niet in balans, want dan zijn de reserves van je lichaam op. Je bent letterlijk en figuurlijk OP. Je bent opgebrand. Burn-out..de spiegel van de ziel

Je bent moe en wilt eigenlijk je bed niet uitkomen, je bent neerslachtig, piekert, je bent onzeker geworden, je reageert erg emotioneel, slaapt slecht. Oude emoties steken de kop op. Je wordt gedwongen naar binnen te treden, op te ruimen wat al jaren sluimert en gezien wil worden. Je wordt gedwongen jezelf onder de loep te nemen. Hoe meer weerstand je biedt, hoe langer de burn-out duurt.

Het doorlopen van een burn-out is absoluut geen gemakkelijk proces. Maar de ervaring leert dat een burn-out het beste is wat je kan overkomen. De inzichten, die je tijdens het doormaken van dit proces ontvangt, wordt ervaren als bijzonder en waardevol.

Je komt tot inzichten over jezelf. Inzichten over hoe jij denkt over jezelf, wat je belangrijk vindt in je leven, wat waarde heeft voor jou, wat je nog wilt met je leven of in je relatie.

Dat is, als je de burn-out durft te omarmen, ermee aan de slag durft te gaan. Natuurlijk wordt een burn-out door verschillende mensen verschillend ervaren en zal het proces niet bij iedereen op dezelfde manier verlopen. En als je er middenin zit, zal je ook niet denken dat dit het beste is wat je kan meemaken. Want een burn-out is en blijft een heftig proces om door te maken. Heftig doch bevrijdend.

Note: Met hypnotherapie, Aura-Chakra behandeling, coaching en de Yager-therapie, kom je al heel ver in het behandelen van je Burn-out.

Een burn-out.. de spiegel van de ziel. 

Een burn-out spiegelt jou wat er omgaat in jouw ziel, in jouw hele wezen. Want jouw hele wezen is betrokken in dit proces: lichaam, geest en ziel. Jouw wezen wil alleen maar erkend en gezien worden. De burn-out wijst je de richting naar jouw essentie, naar jouw wezen, jouw IK-BEN…

Maar wat gaat de tijd snel. Wat hebben wij met z’n allen veel te doen op een dag. Wat maken wij ons druk over van alles en nog wat. Wat gaat de tijd snel…

Leef in het moment, leef in het NU. Probeer wat meer stil te staan bij de dingen die je doet, ze met aandacht te doen. Doe de dingen waar je plezier in hebt en vermijdt datgene wat energie zuigt. Geef je lichaam aandacht en let op de signalen die zij je geeft.

Jouw verhaal kan inspirerend en helend werken voor een ander. Laten wij elkaar helpen.

*Een burn-out is van meerdere factoren afhankelijk: persoonlijkheid, weerbaarheid, life-events, etc., etc.

Warme groet,

Digna