30-ers crisis

De 30-ers crisis

Gepubliceerd op 15 november 2017

Vrouwen zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit het economisch verkeer. Mede door veranderde wetgeving en veranderde normen en waarden, is het voor vrouwen mogelijk geworden om naast het moederschap, een carrière op te bouwen.
Vrouwen zijn kritischer geworden wie zij als partner kiezen, trouwen later en krijgen later kinderen. De moderne vrouw is in tegenstelling tot haar vrouwelijke voorouders een carrièrevrouw. Ze is zelfstandig en heeft haar eigen inkomen.Dit betekent dat de rol van de vrouw enigszins aan het verschuiven is. Waar zij vroeger alleen de taak had om voor het huishouden en de kinderen te zorgen, heeft zij nu een baan, hobby’s, een vriendenkring en een partner waar zij mee samenwoont of mee getrouwd is. 

Waar onze moeders, oma’s een duidelijke taak hadden en zich hiermee identificeerden, is de rol van de moderne vrouw van nu een stuk ingewikkelder. Aan alle kanten wordt er aan haar getrokken. Zij stelt aan zichzelf hoge eisen, ingegeven door de maatschappij. Zij moet aan een schoonheidsideaal voldoen, moet presteren op haar werk en moet voor een bepaalde tijd het “huisje, boompje, beestje”, hebben gerealiseerd.

Voor veel 30-ers  betekent dit dat zij voor een dilemma komen te staan. In haar 20-er jaren kon zij studeren, haar hobby’s uitoefenen, feesten , uitgaan en plezier maken met vrienden en switchen van baan. Ze was vrij. Maar als zij de 30 is gepasseerd, gaan heel andere dingen tellen. Haar carrière mogelijkheden nemen toe, zij gaat nadenken over het krijgen van kinderen (mede door haar biologische klok), zij denkt bewust na over zingeving en over wie zij is.

Sommige 30-ers hebben al kinderen. Doordat de carrière mogelijkheden na je 30ste toenemen, moet zij een keus maken tussen gezin of carrière. Een keus die onze mannelijke collega’s niet hoeven te maken. Zij doet moeite om beiden te combineren:werk en gezin. Een lastige en zware taak. Zij ervaart druk vanuit de werkvloer en voelt zich schuldig naar haar kinderen en/of partner toe. Als moderne vrouw stelt zij hoge eisen aan zichzelf. Zij wil en een goede moeder en partner zijn, goede vriendin, goede werknemer, goede etc. etc…..Kortom ze belandt in een 30-ers crisis.

Zij is als een jongleur die haar uiterste best doet om alle ballen de lucht in te houden. Soms lukt het, maar soms ook niet. Zij zal goede afspraken moeten maken met haar werkgever en met haar partner, als zij die heeft, of met haar omgeving. Afspraken maken is niet zo moeilijk, maar je aan de afspraken houden is een stuk lastiger. Het vergt goede communicatie.

Je snapt dat dit 9 van de 10 keer mislukt. Het gevolg is dat deze vrouwen overbelast raken en gedwongen worden om keuzes te maken. Keuzes die zij liever niet willen maken. Zij wil niet kiezen tussen haar gezin en haar werk. De stress neemt toe en zij gaat zich bezinnen op wat zij daadwerkelijk wil in haar leven. En omdat zij alles wil halen uit haar leven, wordt het niet makkelijker voor haar om een keus te maken.

Dit proces is wat de psychologie de 30-ers crisis van vrouwen, noemt. Mede door haar mogelijkheden aan keuzes, kan zij niet kiezen. Zij ervaart stress, raakt overbelast, ervaart lichamelijke, emotionele en psychische klachten. Zij belandt uiteindelijk in een Burn-Out.

Veel vrouwen tussen de 30-40, met drukke banen, banen waar veel verantwoordelijkheid wordt verwacht, hebben te maken met deze 30-ers crisis. Vrouwen in deze leeftijdscategorie die in de gezondheidszorg, welzijnszorg, managementfuncties en in het onderwijs werken, hebben groter risico om in deze crisis te belanden.

Het enige advies wat aan deze vrouwen gegeven kan worden, is dat zij hun grenzen moeten bewaken. Maar om je grenzen te kunnen bewaken, moet je eerst jezelf leren kennen. Meditatie, Yoga, Coaching en energetisch lichaamswerk, maar ook klankheling en hypnotherapie kunnen daarin een uitkomst bieden.