HSP wie ik?

Hoogsensitief? Wie? Ik?

In mijn vorige blog heb ik geschreven over hoogsensitiviteit en de impact op je leven. In deze blog wil ik je meer inzicht geven in hoe hoogsensitiviteit zich kan manifesteren in je leven. Daarnaast kan je jezelf testen of je hoogsensitief bent en of je introvert of extravert hoogsensitief bent.

Wat zei u…..?

Mijn aandacht verslapt terwijl ze door blijft praten, Ik heb moeite om mijn focus te behouden. Het lijkt alsof ik mij steeds verder terug trek in de diepte van mijn Zelf. De woorden gaan langs mij heen. Het is alsof ik naar een film kijk. Dan wordt mij opeens een vraag gesteld. Ik weet niet waar het gesprek meer over gaat. Ik ben totaal afwezig en vraag of de vraag herhaald kan worden. Ik voel mij zo dom…

Hoogsensitiviteit op de werkvloer

Dit was een van de vele momenten die ik had toen ik nog werkte in loondienst. Terwijl de rest allang naar een ander onderwerp was overgestapt, was ik nog aan het nadenken over het vorige onderwerp. Of er echt geen andere oplossing te bedenken was voor het probleem. Of ik was nog informatie aan het verwerken en tegelijkertijd proberen te luisteren wat er werd gezegd. Als ik dacht een antwoord te weten op de vraag, durfde ik het niet te zeggen. Het onderwerp was al afgehandeld. Het maakte mij erg onzeker. Ik kwam niet tot mijn volledig potentieel. 

Door de verschillende soorten informatie die tegelijkertijd binnenkomt, slaan mijn hersenen op tilt. Ik word moe en mijn ogen hebben moeite om te focussen op een punt. Ik heb de neiging om mij dan in mijzelf terug te trekken. Alsof ik langzaam dieper en dieper in mijzelf verdwijn en vanuit mijn samengeknepen ogen de wereld aanschouw. Ik hoor dan alleen het geluid van mijn hart en van mijn gedachten. In de verte hoor ik het geroezemoes van stemmen om mij heen. Ik ben op dat moment geen deelnemer meer van het geheel. Ik schaam mij, want ik weet niet meer wat er is gezegd…

Ik heb het weten te verbloemen. Maar ik moest wel de schade inhalen. Ik vertelde nooit wat er met mij gebeurde. Ik begreep het zelf ook niet. 

Na de rush uitgeput…

Aan de andere kant, kon ik ook in een ‘rush’ terecht komen als er snel gehandeld moest worden. Als er actie ondernomen moest worden, dan was ik uiterst alert, snel en gefocust. En ik kon dat zeker een paar dagen volhouden. Maar daarna was ik kapot, en kon ik alleen maar liggen slapen. Ik moest bijkomen. Ik kon daarna ook nooit mee voor een welverdiende borrel, want dan pleegde ik roofbouw op mijn lichaam. Ik ben zeker enkele keren mee geweest, omdat ik er ook bij wilde horen, successen mee wilde vieren. Maar daarna was ik uitgeput en was ik dagen uit mijn doen. 

Eindelijk…ik ben hoogsensitief.

Nu, na steeds meer in contact te zijn gekomen met gelijkgestemden, mij te hebben ingelezen en na vele opleidingen en cursussen, en werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling, ben ik erachter gekomen dat ik hoogsensitief ben. 

Hoogsensitief zijn komt in vele “maten en kleuren”. Mijn beeld wat ik had over HSP’s, was gebaseerd op mijn ervaring met mijn zus. Mijn zus is een klassiek voorbeeld van een HSP. Als ik mij met haar vergelijk, dan verschillen wij als dag en nacht van elkaar. Ik heb er daarom nooit bij stilgestaan dat ik onder een andere categorie HSP val, namelijk de extraverte HSP*.  

Plezier dat omslaat…

Terwijl ik geniet van de show, de mensen om mij heen, realiseer ik mij dat de muziek wel erg hard staat. Ik kijk om mij heen en zie mijn vriendinnen meezingen met de muziek. Ik leg mijn hand onopvallend op mijn oor om het geluid wat te dempen. Ik merk dat ik mij steeds meer ga irriteren aan de muziek die te hard staat. Het plezier wat ik voelde aan het begin van het concert, verlaat mij langzaam. De dialoog in mijzelf neemt heftige vormen aan. Ik word boos op mijzelf dat ik heb ingestemd om mee te gaan. Maar ik wilde zelf graag mee. Ik wilde de spanning en enthousiasme van de muziek uit mijn jeugd weer voelen. Ik wilde het gevoel uit mijn jeugd weer voelen. Maar in plaats daarvan wil ik naar huis, naar mijn veilige haven, waar ik tot rust kan komen…  

Extravert

Als je een extraverte HSP bent, dan ben je graag onder de mensen. Je bent gericht op de buitenwereld en op wat mensen vinden van je. Echter diezelfde mensen kunnen je ook uitputten. Je houdt van gezelligheid en bent heel loyaal naar de mensen die je goed kent. Hoewel je van een uitdaging houdt, zal je toch eerst je huiswerk doen of het veilig genoeg is om de uitdaging te accepteren of aan te gaan. En ondanks dat je graag omringd wordt door vrienden, familie of goede bekenden, heb je toch de behoefte om je zo nu en dan terug te trekken.

Een valkuil voor extraverte HSP’s is dat je je vaak te lang blijft blootstellen aan de spanning en prikkels die daarbij horen. Het gevolg hiervan is dat je snel genoeg overprikkeld raakt met als gevolg burn-out verschijnselen of een algehele burn-out. 

Wat ben ik nou, … introvert of extravert?

Hoewel ik mijzelf meer herken in de extraverte HSP, heb ik ook veel kenmerken van de introverte HSP. Ik durf gerust te zeggen dat naarmate ik ouder word, ik meer richting het introverte type ga. Ik zoek de rust op en hoef niet zo nodig meer spanning in mijn leven. 

En zoals niemand alleen maar introvert is of alleen maar extravert is, zijn er ook binnen de verschillende categorieën of type HSP’s, veel verschillen onderling. Iedereen mag zijn wie die wil zijn en daar hoef je niet voor in een hokje geplaatst te worden. Echter, wisten wij vroeger niet wat hoogsensitiviteit inhield. Tot nu toe weten velen en vooral veel werkgevers niet wat een hoogsensitief persoon is. De term hoogsensitief persoon komt nu pas goed in beeld, maar wordt nog niet door iedereen gedragen. Het is dan ook niet zo vreemd dat er nog vele hoogsensitieve personen rondlopen die zich geen raad weten met hun hoogsensitiviteit en zoekende zijn naar antwoorden en manieren hoe om te gaan met hun hoogsensitiviteit. 

Hypnotherapie en Coaching voor HSP

Mijn eigen ontdekking dat ik hoogsensitief ben, mijn opleidingen in aura en chakra healing, mediumschap en trancehealing, de Luisterkindmethode, en de Hypnotherapie opleiding, hebben mij veel gebracht. Ik heb leren omgaan met mijn hoogsensitiviteit. Ik heb geleerd hoe ik voor mijzelf moest zorgen, zodat ik niet meer over mijn grenzen ga. Mijn eigen inzichten en ervaringen hebben mij doen beseffen dat ik andere hoogsensitieven wil helpen, wil coachen en wil helpen met hypnotherapie in hun proces, in hun zoektocht naar wie ze zijn, en hun zoektocht naar wat ze waard zijn, zodat ze meer zelfliefde, eigenwaarde en zelfvertrouwen ervaren. 

Waarschijnlijk herken je veel van jezelf in mijn ontdekkingstocht naar mijn hooggevoeligheid, of je wilt weten of jij ook hoogsensitief bent. Of je vraagt je af of je een introvert of extravert type bent. Met de zelftest kan jij testen of je hoogsensitief bent en met de Myers-Briggs test kan je testen of je een introvert type bent of een extravert type bent. 

Hypnotherapie en Coaching aanvragen, vragen stellen of een reactie achterlaten?

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel of ben je op zoek naar coaching en hypnotherapie voor je hoogsensitiviteit? Neem dan gerust contact op met mij: ikwileenafspraak@gewoongelukkiggezond.com.

Of laat een reactie achter. 

Delen is lief.

Namaste,

*Als je mijn E-book: “Geprikkeld jezelf blijven”, hebt gelezen, dan maak ik onderscheid tussen het introverte en extraverte type HSP. Het extraverte type wordt soms ook wel ten onrechte de “sensation seeking” HSP genoemd, terwijl er duidelijk verschillen zijn tussen een extraverte HSP en een “sensation seeking” HSP. Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar de website van hoogsensitief.nl.