Impact hsp

HSP en de impact op je leven.

HSP en de impact op je leven.

Toen ik drie weken geleden mijn nieuwe website lanceerde, lanceerde ik gelijk ook mijn nieuwe doelgroep: High Sensitive Persons (HSP). 

Er is veel aan vooraf gegaan, voor ik besefte dat de doelgroep die ik wilde begeleiden, eigenlijk al die jaren dat ik mijn praktijk heb, al over de drempel bij mij kwam, en dat ik zelf hoogsensitief ben.

Soms kom je via omwegen tot je kern. En ik vind het eigenlijk heel mooi hoe dat gegaan is. Ik neem jullie even mee in mijn eigen nabeschouwing over hoe ik mijn weg naar het begeleiden van HSP’s heb ervaren, voor ik mij richt op het onderwerp waar ik jullie over wil informeren: “HSP en de impact op je leven.”  

Nabeschouwing

In 2015 ben ik met mijn praktijk gestart en was ik zoekende. Ik had zoveel te bieden. En iedereen, inclusief dieren, was welkom in mijn praktijk. De klassieke beginnersfout.

Naarmate ik mij meer ging ontwikkelen en verdiepen in therapie- en healingvormen, kreeg ik meer zicht in wie ik wilde begeleiden: Ouders met kinderen. Maar het was toch niet wat ik wilde.

Daarna werden het vrouwen met stress en Burn-out klachten, om vervolgens te switchen naar onzekere vrouwen. 

En nu ben ik waar ik wil zijn. Ik begeleid en coach Hoogsensitieve Personen.

Het. leven van hoogsensitieve personen gaat niet altijd over rozen. Behalve dat je soms met je zelf in de knoop zit, heb je ook nog te maken met een snelle maatschappij die niet ingericht is voor HSP’s. 

Maar waar ik achter kwam, is  dat achteraf gezien, al de voorafgaande problemen van de mensen en kinderen, die ik toen heb mogen begeleiden, eigenlijk “oefenstof” waren voor de HSP’s die ik nu begeleid. 

Want, het zijn over het algemeen HSP’s die de meeste last hebben van stress- en burn-out klachten en van onzekerheid. En hoeveel kinderen worden tegenwoordig niet hoogsensitief geboren, waar ouders zich geen raad mee weten, en die het stempel ADHD, Autistisch of ODD, etc. krijgen? Ik kon dus oefenen in probleemgebieden waar HSP’s mee te maken hebben. 

Ik ben daarom blij en dankbaar dat ik deze ontwikkeling heb mogen doormaken en voel mij ook begeleid daarin door het Universum. Omdat ik veel van de problemen waar HSP’s tegen aan lopen, herken uit mijn eigen levensloop, en ik weet wat de impact daarvan kan zijn op je leven, kon ik niet anders dan mijn gevoel volgen en mij toe te leggen op het begeleiden van hoogsensitieve personen (HSP).

HSP… wat is dat?

Als je hoogsensitief bent, dan weet je dat je overprikkeld kan raken. Dat is ook de voornaamste klacht die hoogsensitieve personen noemen. 

De hersenen van hoogsensitieve personen werken nou eenmaal anders dan van niet-hoogsensitieve mensen. Daardoor zijn ze sensitiever voor binnenkomende prikkels.

Geluiden, aanraking, geur, smaak komen dieper binnen. 1 Decibel klinkt voor een hoogsensitief persoon misschien als 10 decibel, om maar een voorbeeld te geven. De zintuigen zijn vaak dus sterk ontwikkeld. Maar ook de verwerking van de prikkels is anders. De prikkels worden ook dieper verwerkt, waardoor emotionele reacties heftiger zijn bij HSP’s. 

Maar kan je je ook voorstellen dat als je continu te maken hebt met een overload aan prikkels, dat je daar doodmoe van wordt? En laat dat nou ook een vaak gehoorde klacht zijn van HSP’s. 

HSP’s zijn altijd alert op gevaar. Ze kunnen feilloos hun omgeving scannen op gevaar. Ze hebben daarom ook eerder door als er gevaar dreigt. Maar door die alertheid, raak je ook je focus kwijt. Je aandacht schiet alle kanten op. 

Als HSP, heb je meer tijd nodig om dingen in je op te nemen. Gezien je alertheid voor gevaar, moet je alle opties overwegen voor je een besluit neemt. Dat wordt je niet vaak in dank afgenomen. 

Dit zijn slechts enkele eigenschappen van HSP’s, hoogsensitieve personen. maar wat is dan de impact daarvan op je leven? 

HSP en de impact op je leven.

Als je altijd te maken hebt met sensorische en emotionele prikkeling die dieper binnenkomt en dieper verwerkt wordt, altijd alert bent op gevaar, dan kan het niet anders dan dat je daar moe van wordt. Gelukkig kan je er op zulke momenten voor kiezen om jezelf rust te gunnen. Je te ontladen van alle spanning die de prikkels oproepen. 

Maar het is een heel ander verhaal als je een betaalde baan hebt en werkt in een bedrijf waar je deadlines moet halen, jij je aan protocollen moet houden, en er geen ruimte is om je te ontladen. Het wordt dan heel lastig om niet overprikkeld te raken. 

Aangezien het begrip hoogsensitiviteit nog niet bij iedereen even goed bekend is, is daar ook niet overal begrip voor. 

De secuur afgewogen besluitvorming van HSP’s wordt door collega’s of werkgevers vaak gezien als ’te laat’, ‘ongemotiveerd’, ’traag’, terwijl een HSP elk aspect grondig onderzoekt, voor hij een besluit neemt. 

Door enorme werkdruk te leggen op HSP’s, krijg je juist het tegenovergestelde effect. Een HSP slaat dan dicht. De hersenen slaan op tilt. Door de diepere verwerking, diepere binnenkomst van informatie, en de tijdsdruk, worden de hersenen juist overgestimuleerd, waardoor “het licht uit gaat”. Er komt niets uit de handen van een hsp, met alle gevolgen van dien. 

Maar wat vele HSP’s doen, ik ben daar ook een van geweest, is toch mee willen doen, toch alle signalen negeren. Het gevolg is dat je bij thuiskomst uitgeput bent. Je eet, slaapt en dan begint de cyclus opnieuw. 

Gelukkig bestaat je leven niet alleen uit werken. Het kan zijn dat je een partner hebt, kinderen hebt, graag sport of hobby’s hebt. Je wilt graag met familie, vrienden en kennissen kunnen afspreken. Dat kan ontspannend zijn, maar kan ook voor de nodige stress zorgen. 

Waar je ook bent of waar je ook gaat, je zal altijd te maken krijgen met prikkels, prikkels en nog eens prikkels. De wereld bestaat nou eenmaal uit prikkels. HSP’s hebben daarom de neiging zich terug te trekken uit de samenleving. 

Gelukkig zijn er manieren om met je hoogsensitiviteit om te gaan en toch goed te functioneren in de maatschappij. 

Hoe om te gaan met je Hoogsensitiviteit.

Tegenwoordig is er veel wetenschappelijke literatuur te vinden over hoogsensitiviteit. Er zijn tal van zelfhulpboeken te koop die je leren omgaan met je hoogsensitiviteit. 

In mijn E-book: “Geprikkeld jezelf blijven-must have tips voor HSP’s, geef ik je verschillende tips hoe je met je hoogsensitiviteit kan omgaan. 

De belangrijkste tip is echter, jezelf accepteren. Als HSP zijn we geneigd onszelf weg te cijferen en anderen te willen pleasen. We willen erbij horen, maar vergeten dat we anders zijn dan anderen, omdat we genetisch anders in elkaar steken. 

Zodra je dat accepteert, ga je ook beter voor jezelf zorgen. Je ziet dan de mooie dingen van je persoonlijkheid. Want die zijn er zeker ook. Je zal inzien dat de wereld HSP’s nodig heeft.

De wereld heeft jou en mij nodig!


Download E-book: “Geprikkeld jezelf blijven-must have tips voor HSP’s”

Ben jij ook een HSP? En herken je de impact die jouw hoogsensitiviteit heeft op je leven? En wil je daar graag in begeleid worden, zodat je weer een leuk leven kan leiden zonder vermoeidheid, zonder overprikkeling en zonder jezelf helemaal te moeten aanpassen?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Mail naar: ikwileenafspraak@gewoongelukkiggezond.com

5 1 stem
Article Rating
5 1 stem
Article Rating
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
Eric
08/06/2020 17:37

Mooie geschreven 😘