Wat is HSP?

HSP is de afkorting van High Sensitive Person. Wat is een High Sensitive Person dan? Als je een hsp bent, dan houdt dat in dat je met bepaalde persoonlijkheidseigenschappen bent geboren. Bepaalde gebieden in de hersenen, die inkomende informatie moeten filteren en verwerken, werken anders bij hsp’s.

De hersenen van HSP’s

Waar de hersenen van anderen kunnen onderscheiden welke informatie ze wel of niet doorlaten, laten de hersenen van HSP’s alle informatie door. Dat zorgt ervoor dat je als HSP overprikkeld raakt, en je moeite hebt om je te focussen op een taak, omdat je aandacht alle kanten opschiet.

Ook de verwerking van die informatie verloopt anders. De verwerking is diepgaander waardoor het langer duurt om alle informatie te verwerken. Dit kost ontzettend veel energie, waardoor vermoeidheid de meest gehoorde klacht is onder hsp’s. De spiegelneuronen, dat zijn neuronen die ons in staat stellen om gedrag van anderen te kopiëren, en ons in te leven in anderen, zijn sterker ontwikkeld bij hsp’s.

Zintuigen

Hun zintuigen staan altijd op scherp, zodat zij intens kunnen genieten van de natuur en geluiden in de natuur, muziek en de kleine dingen in het leven. Echter heeft de hoge sensitiviteit van de zintuigen ook een keerzijde. Zo kunnen harde geluiden snel teveel worden, of te hard worden ervaren. Te veel mensen om een hsp heen kan voor overprikkeling zorgen en verwarring, omdat ze emoties van anderen zo goed kunnen oppikken. Daardoor ervaren ze zelf die emoties en raken het contact met hun eigen emoties kwijt.

Sociale leven

Hsp’s komen in hun leven veel uitdagingen tegen. Onze westerse samenleving is een snelle samenleving. Doordat het langer duurt voordat een hsp alle informatie heeft verwerkt, lijkt het soms alsof stil en teruggetrokken zijn, niet kunnen meekomen in de samenleving, of nog erger, dat ze zich aanstellen.

Als je je verder verdiept in wat een hsp precies is, dan zou je gauw genoeg erachter komen dat het hele empathische mensen zijn. Doordat hun spiegelneuronen sterk ontwikkeld zijn, kunnen ze zich heel goed inleven in anderen. Ze voelen precies aan wat een ander voelt. Zij voelen stemmingen en sfeer haarfijn aan.

HSP en werk

Op werkgebied kan een drukke baan al snel overweldigend zijn en voor stress zorgen. Een hsp heeft tijd nodig om informatie te verwerken. Ze bekijken informatie vanuit alle invalshoeken, om tot het juiste antwoord te kunnen komen. Dat kost tijd. Daarnaast zijn veel hsp’s perfectionisten, waardoor zij zichzelf voor een moeilijke taak zetten om binnen een bepaald tijdsbestek tot een oplossing of juist antwoord te komen. Veel hsp’s stuiten daarom op de werkvloer op onbegrip van collega’s en leidinggevenden. Gelukkig wordt het begrip HSP, meer en meer erkend op de werkvloer en zijn er goede coachingstrajecten voor hsp’s in bedrijven.

HSP in evolutionair opzicht

Evolutionair gezien, zijn er altijd al hsp’s geweest. Hsp’s gedurende de evolutie van de mens altijd al nodig geweest voor het voortbestaan van de soort. Ook bij dieren komt hooggevoeligheid voor en zijn zij nodig geweest voor het voortbestaan. Waarom?

Hsp’s signaleren als eerste gevaar en treden nieuwe situaties altijd behoedzaam tegemoet. Hierdoor wordt de groep, de soort beschermd voor gevaar en tegen uitsterven.

Voorkomen van HSP

Ongeveer 20% van de bevolking is hsp. Sommige mensen weten van zichzelf dat ze hsp zijn, anderen niet. Er zijn verschillende varianten van hsp. De meest bekende variant is het introverte type. Daarnaast heb je ook het extraverte type en ’the high sensation seeker’. Elk met hun eigen kwaliteiten.

  • Introverte hsp’s: meer teruggetrokken, stil, naar binnen gericht.
  • Extraverte hsp’s : hebben behoefte aan sociale contacten, maar zijn daarna vermoeid en moeten weer bijkomen.
  • High sensation seeker: heeft veel behoefte aan prikkels en nieuwe uitdagingen, hebben over het algemeen meer energie, vinden veel dingen leuk, maar hebben daardoor kans om overprikkeld te raken.

Conclusie

Hsp’s zijn bijzondere mensen die nodig zijn in onze maatschappij. Zoals elk individu verschilt van elkaar, zijn er binnen de groep hsp’s ook onderling verschillen te zien.

Wil je meer weten over HSP en Stress? En wil je tips hoe hiermee om te gaan? Download dan mijn E-book: “Geprikkeld jezelf blijven”

Download hier! Vraag jouw gratis exemplaar aan van dit E-book.

Heb je meer begeleiding nodig? Wil je voorkomen dat je een burn-out krijgt? Wil jij van je hooggevoeligheid je kracht maken? Neem dan snel contacten mij op voor een gratis intakegesprek.

Maak een afspraak.