veilig gevoel

Je veilig voelen

Publicatiedatum: 22 januari 2019

Je veilig voelen….hoe doe je dat

Afgelopen week heb ik weer na lang een yogales gevolgd. Ik moest er weer helemaal in komen. Het was lichamelijk zwaar en best pittig om na enkele maanden van geen fysieke beweging, je lichaam weer aan het werk te zetten. De les ging voor mij over je veilig voelen.

Na afloop van de les, was ik toch weer trots op mijzelf dat ik naar de les ben gegaan (ik heb altijd tal van smoesjes in mijn hoofd waarom ik niet zou gaan, maar uiteindelijk ga ik toch ­čśë ). Het voelde goed, ik voelde mij verfrist en vol energie. Dat had te maken met ‘je veilig voelen.’ Meestal heb ik daarna nog een craving naar iets hartigs, maar dit keer had de docente daarin voorzien, omdat het tevens een nieuw begin in 2019 was voor haar , met een nieuwe ruimte en nieuwe manier van werken. Een les waarin ik nieuwe mensen heb leren kennen, en bekenden weer gezien heb.

Toen ik weer thuis was voelde ik mij voldaan. Ik besefte dat ik de uitdaging met mijn lichaam was aangegaan. Ik kan niet alle yoga oefeningen volmaakt na doen. Wat ik bijzonder waardevol vind van mijn yogadocente, is dat zij mij stimuleert om mijn lichaam te verkennen. Te verkennen tot in hoeverre ik mijn lichaam kan positioneren in de houdingen, zonder dat ik over de grens van mijn kunnen ga. Voelen wat goed is voor mijzelf, voelen wat er gebeurt in mijn lichaam als ik toch een stap verder ga. VoelenÔÇŽvoelen van wat IS, voelen van het gewoon mogen ZIJN. Het voelt veilig dat ik niets hoef, maar dat alles mag. Het voelt veilig. IK voel mij veilig.

Voel jij je veilig? Of alleen in bepaalde situaties en bij bepaalde personen? Voel jij je veilig in je lichaam?

Ik ken mensen die zich al hun hele leven lang onveilig voelen. Mensen die altijd op hun hoede zijn, wantrouwend zijn naar anderen, en het gevoel hebben dat er achter elke hoek gevaar schuilt. Het leven zien zij vanuit hun tunnelvisie als een groot gevaar, altijd negatief en altijd klagen over alles wat niet goed is.

Maar hoe komt het dat zij zich zo onveilig voelen? 

In de meeste gevallen, kan de oorzaak gezocht worden in het familiesysteem. Mishandeling, verwaarlozing en zelfs het gevoel ongewenst geboren te worden, of door een traumatische ervaring.

Soms wordt het gevoel van onveiligheid overgedragen van generatie tot generatie: intergenerationele overdracht. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die de oorlog hebben meegemaakt of die na de oorlog zijn geboren, of aan families die altijd financieel hebben moeten worstelen en nooit zeker waren van hun bestaan. Of denk aan vluchtelingen die vreselijke situaties hebben meegemaakt. Deze families dragen op onbewust niveau het gevoel van onveiligheid over aan de generaties na hun. Er zijn dus tal van redenen waarom jij je onveilig kan voelen.

Er is nog een groep die ik nog niet genoemd heb, hoogsensitieve mannen, vrouwen en kinderen.

Als hooggevoelige vrouw, heb ik mij heel vaak onveilig gevoeld. Onveilig omdat ik worstelde met wat ik voelde en mij niet begrepen voelde. Onveilig, omdat ik het gevoel had niet te mogen zijn zoals ik was. Het gaf mij een onbestemd gevoel, onzeker gevoel over mijzelf, niet wetend wat ik wilde of wie ik wilde zijn.

Nu, na jaren aan mijzelf gewerkt te hebben, mijzelf geaccepteerd te hebben, voel ik mij veilig. Veilig in mijn lichaam en veilig met mijzelf. Want om je veilig te kunnen voelen, zal jij je eerst veilig moeten voelen met jezelf.

Als jij je veilig voelt, kan je het leven met al zijn ups en downs ervaren vanuit een perspectief dat wat er ook gebeurt, het ok is. Je wordt niet meer uit het veld geslagen als je een tegenslag krijgt. Want je hebt voldoende reserves, voldoende draagkracht om de tegenslag te verwerken.

Want een nadeel van je onveilig voelen, is dat het je enorm veel energie kost. Je raakt uitgeput, uitgeblust en het zorgt voor allerlei fysieke kwalen.

Note: 04-05-2020 Met de Yager-Therapie is het mogelijk een levenslang onveilig gevoel te elimineren.

Maar als jij je veilig voelt, leef je je leven ten volle. Je kan meer genieten van alles om je heen. Je geniet meer van jezelf, omdat jij je veilig voelt in je lichaam en met je lichaam. Je bent AANWEZIG in je lichaam. Je kan sensaties en boodschappen van je lichaam beter begrijpen en daarop anticiperen en reageren. En als hoogsensitieve persoon word je intu├»tie alleen maar sterker. En dit geldt niet alleen voor hoogsensitieve personen, maar voor iedereen die zich veilig voelt in en met zijn lichaam. Je zelfliefde groeit, waardoor je beter kan bepalen wat goed is voor JOU .

Je veilig voelen geeft je meer zelfvertrouwen.

Het is jammer, dat wij op scholen niet leren aan kinderen hoe zij zich veilig kunnen voelen in hun lijf. Integendeel, is voor veel kinderen de school een onveilige plek, omdat ze gepest worden. Het zou zoveel schelen in het latere leven van een kind als het zich veilig zou voelen. Het zou later allerlei fysieke, emotionele en psychische klachten kunnen voorkomen. Het zouden evenwichtige burgers kunnen worden die beslissingen vanuit het hart en vanuit intu├»tie zouden kunnen nemen. 

Maar helaas is ons schoolsysteem daar niet op gericht. Het is meer gericht op het presteren en het behalen van maatschappelijke status. Prestatie en status zijn onze pijlers in de maatschappij. Niemand ontkomt hieraan. Ook ik word beoordeeld aan de hand van mijn prestaties. Maar als ik t├│ch moet presteren, dan geef ik de voorkeur om te presteren vanuit een gevoel van veiligheid, vanuit mijn ZIJN.

Want vanuit dit gevoel weet ik dat ik niets moet, maar dat alles mag.

Net zoals mijn yogadocente mij leert:

Voelen en doen vanuit mijn ZIJN, vanuit wat IS op dat moment, zonder dat ik over mijn grenzen ga.

Een waardevolle les die ik meeneem in mijn dagelijks leven. Een les die mij een veilig en geborgen gevoel geeft, omdat ik mag zijn wie ik ben.