gelukkig zijn

In vrijheid leven, wat is dat?

Bevrijdingsdag

Enkele dagen geleden vierden wij bevrijdingsdag. En terwijl wij in Nederland de vrijheid vierden, realiseerde ik mij dat niet iedereen in vrijheid leeft…zelfs niet in Nederland. Ik moet dan denken aan de Amsterdammers die ik op mijn werk tegenkom. Mensen die dakloos zijn, onvoldoende geld hebben om rond te komen, of die langer dan een jaar wachten op huishoudelijke hulp omdat de wachtlijsten hoog zijn. En wat dacht je van de vele slachtoffers van de Belastingdienst met betrekking tot de Toeslagenaffaire? Allemaal situaties waarin mensen onderdrukt leven en ongelijke kansen hebben. Mensen die snakken om een oplossing om zichzelf te verbeteren en te helen.

Nederlandse vlag

5 Mei 2023 Bevrijdingsdag

In elk geval kan ik mij voorstellen dat je in al deze gevallen geen vrijheid ervaart. Je hebt misschien vrijheid van meningsuiting, je kan je fysiek verplaatsen, maar je bent afhankelijk van instanties en de goede wil van anderen. Echt vrij ben je niet. In een welvarend land als Nederland hoort iedereen toch gelijke kansen te krijgen? Maar helaas is de werkelijkheid anders. Deze Nederlanders ervaren geen vrijheid. Ze zijn bezig met overleven.

Vrijheid, wat is dat?

De faculteit van Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit, schreef het volgende:

“Vrijheid betekent dat je mag denken, zeggen en doen wat je zelf wilt. In Nederland hebben we veel vrijheid. Iedereen in Nederland heeft dezelfde vrijheden. Dat betekent dat ook andere mensen mogen denken, zeggen en doen wat zij willen,’ zo stelt de Nederlandse overheid in een boekje over de kernwaarden van Nederland.” Bron: https://www.ru.nl/tocqueville/vrijheid/betekent-vrijheid-nederland/#

Tegelijkertijd stelt hetzelfde artikel dat wij ons moeten houden aan de wet en dus niet als mogen doen en zeggen wat wij willen. Vanuit de wetgeving bekeken, is vrijheid dus eenzijdig. Je mag alleen datgene doen wat niet verboden is. Maar zoals het artikel aangeeft, doen we onszelf daarmee niet te kort? Je kan eindeloos discussiëren over wat vrijheid is.

Wat betekent vrijheid voor jou?

Als ik een willekeurig iemand zou vragen wat vrijheid voor hen betekent, dan krijg ik als antwoord dat zij vrijheid ervaren doordat ze kunnen gaan en staan waar ze willen. Dat ze mogen zeggen wat ze willen en denken wat ze willen. Ze mogen zijn die ze zijn.

Maar dit geldt niet voor iedereen. Stel dat je nooit geleerd hebt om je uit te spreken? Stel dat je nooit geleerd hebt om in contact te staan met je gevoel? Ben je dan ook vrij in je doen en laten? Je bent fysiek vrij om je overal te bewegen, overal te staan en gaan waar je wilt. Maar psychisch zit je gevangen. Gevangen door negatieve gedachten en gevoelens die je alleen maar beperken.

Gevangen door gedachten en emoties

Wanneer je een gevangene bent van je eigen gedachten en eigen emoties, dan is het van belang dat je het patroon van je gedachten en emoties doorbreekt. Deze gedachten en emoties zijn niet plotseling ontstaan. Ze zijn vaak een gevolg van je opvoeding, een traumatische ervaring of iets wat je als traumatisch hebt ervaren, of een life event. Het gebeurt altijd in interactie met een ander.

Bijvoorbeeld kinderen die al jong te horen hebben gekregen dat ze niet deugen, dat ze dom zijn of niet tellen. Als je dit altijd gehoord hebt van je opvoeders, van leerkrachten of van leeftijdgenoten, en zelfs van de maatschappij, dan internaliseer je deze boodschap met andere woorden: je eigent het je toe en gedraagt je ernaar. Je eigen innerlijke stem ben je kwijt geraakt, want je hebt geleerd dat de stem van anderen belangrijker is.

Jouw innerlijke stem

Er komt een moment dat jouw innerlijke stem gehoord wil worden. Een moment wanneer je ziel gehoord wil worden. Want jouw innerlijke stem is de stem van jouw ziel, je innerlijk kompas. Zo een moment gaat vaak gepaard met bewustwordings processen. Momenten waarin je beseft dat je zo niet langer door kan gaan. Want je bent een gevangene geworden van je eigen demonen: gedachten die je vertellen dat je niet goed genoeg bent. Gedachten die je vertellen dat je je moet schamen, dat je onzeker moet zijn, boos, angstig of verdrietig. Je beseft je dat je steeds weer afhankelijk bent van wat anderen van je vinden en denken, en dat maakt je moe. Je wilt leven volgens je eigen innerlijk kompas. Je wilt “VRIJ” zijn. Je bent je bewust van jezelf en van wat jij wilt. Jouw stem zegt dat je net zo goed meetelt en goed genoeg bent.

Vrijheid is blijheid.

Bewustwording = Helen

Als je eenmaal gestapt bent in dit bewustwordingsproces is er geen stoppen meer aan. De stem van je ziel voelt zich eindelijk gehoord en zal je juist aansporen om door te gaan met luisteren naar jezelf, naar je innerlijk kompas. Je zal merken dat er een innerlijke strijd gaande is in jou, want je hebt jezelf altijd voorgehouden dat de ander belangrijker is dan jou. Het vraagt ook durf om te stappen uit je comfort zone. Het vraagt van jou om jezelf te helen. Want dat is het: HELEN. Het kind in jou dat altijd gehoord heeft niet goed genoeg te zijn, wil geheeld worden. Die traumatische ervaring wil verwerkt en geheeld worden.

Helen

Zoals ik al schreef, gaat het luisteren naar je eigen stem gepaard met helen. Wat doe je als je luistert naar je eigen stem? Hoe voelt het om je eindelijk vrij te voelen om je te kunnen uiten? En bovenal, hoe voelt het als je bevrijd bent van negatieve gedachten en emoties? Ik noem enkele voorbeelden:

✓ je laat je niet meer leiden door wat anderen van je verwachten, je volgt je eigen innerlijk kompas;

✓ je durft te reflecteren op je eigen handelen…je ziet je eigen aandeel in conflicten, confrontaties etc.;

✓ je durft je uit te spreken over hoe jij je voelt en handelt daarnaar;

✓ je durft te falen, je laat je niet meer tegenhouden door “wat als..” of “ik kan het niet, dus durf ik het niet..”;

✓ je durft jezelf te zijn;

✓ je durft je kwetsbaar op te stellen, je durft je emoties te tonen;

✓ je houdt van jezelf;

Vrijheid door…

Er zijn verschillende methodieken en technieken die je helpen bij het helingwerk en die je kunnen helpen die vrijheid te vinden. Hypnose, Coaching, Luisterkindmethode, energetische therapieën en workshops of cursussen. Google eens een keertje op helingwerk en je wordt overspoeld met verschillende technieken en methodieken. Heb je geen zin in in speurwerk, dan kan je ook effe snuffelen op mijn website. Als je vragen hebt, of als je “vrijheid” wilt ervaren, in contact wilt komen met je innerlijke stem, bel of mail mij gerust. Je kan ook het contactformulier invullen.

Energetisch helen

Delen is lief!